Fortsätt till huvudinnehåll

Vad är direktavkastning?

Vad är direktavkastning?

Direktavkastningen är väldigt nära sammakopplad med aktieutdelningen. Det är ett av de vanligaste nyckeltalen som används för att analysera utdelningsaktier. 

Direktavkastning visar hur stor utdelningen är i förhållande till aktiekursen. Det är utdelningen på årsbasis man sätter i relation till aktiekursen för att räkna ut direktavkastningen. Direktavkastningen uttrycks i procent. På engelska heter det dividend yield eller bara yield. För den som är inkomstinvesterare och har ett fokus på utdelningsaktier och utdelningsinkomster, framför värdeökning, är direktavkastningen ett populärt mått.

Direktavkastningen skiljer sig mellan olika branscher. Teleoperatörer, BDCs, REITs och tobaksbolag har normalt hög direktavkastning, normalt mellan 5-10 %. Teknologibolag, bolag inom hälsa och investmentbolag har normalt låg direktavkastning men istället hög utdelningstillväxt.  

Detta är inlägg 2 av 3 i serien Utdelningsinvestering - en introduktion. Alla inlägg kommer att finnas under rubriken Utdelningsinvestering - en introduktion uppe till höger när jag publicerat dem. Den första delen i serien är "Vad är aktieeutdelning?". Länk till nästa inlägg kommer finnas i slutet av detta inlägg när det är publicerat.


DEL 2 - Vad är direktavkastning? 

Direktavkastning

Hur beräknas direktavkastningen?

Vad är en bra direktavkastning?

Se upp för utdelningsfällor

Utdelningstillväxt

Utdelningsandel

Sammanfattning - Direktavkastning


Direktavkastning

Direktavkastning, eller som det heter på engelska dividend yield eller bara yield, uttrycks i procent och visar hur stor den ÅRLIGA aktieutdelningen är i förhållande till aktiekursen. Några exempel på direktavkastning: 

  • Investor delar ut 4,40 kr under 2023 och aktiekursen just idag är 210,20 kr för B-aktien. Det betyder att direktavkastningen är 4,40 kr/210,20 kr vilket är 2,09 %.

  • PepsiCo Inc delar ut 1,15 USD/kvartal, vilket blir 4,60 USD/år och aktiekursen just idag är 169,12 USD. Det betyder att direktavkastningen är 4,60 USD/169,12 USD vilket är 2,72 %

  • SEB delar ut 6,75 kr under 2023 och aktiekursen just idag är 124,40 kr. Det betyder att direktavkastningen är 6,75 kr/124,40 kr viket är 5,42 %

  • Enbridge Inc delar ut 0,8875 CAD/kvartal, vilket blir 3,55 CAD/år och aktiekursen är just idag 54,38 CAD. Det betyder att direktavkastningen är 3,55 CAD/54,38 CAD vilket är 6,53 %. 

Direktavkastning är tillsammans med möjligheten till värdeökning i aktien de två huvudanledningarna till att investera i aktier. Viktigt att veta är att direktavkastningen ÖKAR om aktiekursen sjunker och tvärtom MINSKAR om aktiekursen stiger. Mer om det nedan. 

Man kan tänkta på direktavkastningen som en ränta eller avkastning på aktieinvesteringen, även om det absolut inte ska jämföras med räntan man får på sitt bankkonto (om man nu får någon alls) eftersom risken med aktier är enormt mycket större än risken med att ha pengar på ett sparkonto med insättningsgaranti. Det finns en anledning till att räntan på ett vanligt sparkonto är kring 1-2 % medan avkastningen på börsen historiskt är kring 8 %. Risk och avkastning hänger, som bekant, ihop.

Hur beräknas direktavkastningen? 

För att beräkna direktavkastningen på en aktie tar man utdelningen per år och delar med aktiekursen. Den direktavkastningen en aktie har uttrycks i procent. Det betyder såklart att direktavkastningen i en likvid aktie, alltså en aktie där många affärer görs varje dag, ändras varje sekund börsen är öppen eftersom aktiekursen rör sig upp och ner hela tiden. Skillnaden i direktavkastningen blir dock marginell om aktiekursen bara rör sig marginellt. 

Som exempel kan vi tänka att en aktie ger 5 kr i utdelning per år. Kl 10 kan du köpa aktien för 100 kr. Det betyder att direktavkastningen är 5 % (5 kr/100kr). Om aktien går ner 0,5 % till 99,5 kr kl 11 har direktavkastningen då ökat till 5,025 %. Om aktien stiger till 100,5 kr kl 12 har direktavkastningen istället sjunkit till 4,975 %.  


För att räkna ut direktavkastningen kan vi se på ett mer verkligt exempel:

  • Om aktiekursen på Tele2 är 90 kr och utdelningen är 6 kr per år betyder det att direktavkastningen är 6 kr/90 kr = 6,67 % 


Något jag har nämnt tidigare är att direktavkastningen givetvis ökar när aktiekursen sjunker, förutsatt att utdelningen inte minskar lika mycket eller mer: 

  • Om vi fortsätter med exemplet Tele2 antar vi nu att aktiekursen sjunkit till 80 kr och att den årliga utdelningen fortsatt är 6 kr. Då har direktavkastningen ökat till 6 kr/80 kr = 7,5 %

Direktavkastningen ökar även när ett bolag höjer utdelningen per aktie förutsatt att aktiekursen inte ökar lika mycket i procent:

  • Om vi nu utgår från det första exemplet och antar att Tele2 handlas i 90 kr men att aktieutdelningen ökar till 7 kr kommer direktavkastningen att öka till 7 kr/90 kr = 7,78 %


Vid både en höjd utdelning och en sänkt aktiekurs påverkas alltså direktavkastningen positivt från två håll: 
  • Om vi nu räknar på direktavkastningen då utdelningen höjs till 7 kr och aktiekursen samtidigt sjunker till 80 kr är direktavkastningen 7 kr/80 kr = 8,75 %


Om utdelningen sjunker mer än vad aktiekursen sjunker och/eller om aktiekursen stiger kommer direktavkastningen att minska
  • Om vi nu tänker oss att utdelningen höjs till 7 kr men aktiekursen smatidigt stiger till 120 kr, kommer direktavkastningen sjunka till 5,8 %. 

Vad är en bra direktavkastning? 

Det är viktigt att inte lockas av en hög direktavkastning och enbart investera i en aktie utifrån det. Man måste alltid göra sin egen analys för att bedöma om en aktie är intressant ur utdelningssynpunkt. Om du ser en aktie med 15 % direktavkastning kanske det är lätt att tänka att man ska investera massor pengar i den aktien för att snabbt få en hög direktavkastning och stora årliga utdelningar - men det kan vara en utdelningsfälla. I ett stabilt utdelningsbolag som exempelvis Johnsson & Johnsson ligger direktavkastningen på 2,73 % idag den 4 februari 2023. Realty Income, som många anser vara en av de bästa REITs utifrån utdelningssäkerhet, har en direktavkastning på 4,38 % idag den 4 februari 2023.


Direktavkastningen beror mycket på bransch

Det är väldigt svårt att säga vad som är en bra direktavkastning, det beror väldigt mycket på vilken bransch som bolaget finns inom. För att jag enklare ska ha koll på mina utdelningsaktier har jag delat in dem i 16 kategorier som jag i sin tur har delat in i två huvudkategorier av utdelningsaktier. Dels aktier med högre direktavkastning men till priset av en lägre (eller ingen) utdelningstillväxt (de 8 vänstra kategorierna nedan) och dels aktier med lägre direktavkastning men med en högre utdelningstillväxt (de 8 högra kategorierna nedan). Väldigt grovt räknat är direktavkastningen i den vänstra kategorin mellan 5% - 10 % och i den högra kategorin mellan 1% - 5%.   

InkomstInvesterarens 16 kategorier av utdelningsaktier

Viktigt att alltid analysera aktien

Innan man investerar är det dock väldigt viktigt att analysera bolaget närmare och framförallt studera utdelningshistoriken samt kurshistoriken. Det kanske finns en anledning till att direktavkastningen är så hög just nu, exempelvis för att utdelningen beräknas minska kraftigt eller helt försvinna. 


Direktavkastningen ökar när aktiekursen faller

En viktig sak att tänka på är att när aktiekursen stiger så faller direktavkastningen och tvärtom, när aktiekursen faller så stiger direktavkastningen. När det är nedgång på börsen och kurserna på stabila utdelningsbolag sjunker är det därför mer motiverat att köp aktier i dessa bolag, då direktavkastningen stiger. Det innebär mer pengar på kontot i form av aktieutdelning för varje investerad krona. Jag vill helst investera mina pengar när det är rea på börsen. 

  • Om vi antar att en aktie som handlas till 150 kr delar ut 6 kr/aktie innebär det att direktavkastningen är 4 % (6/150). Stiger kursen efter 3 månader till 200 kr är direktavkastningen 3 % (6/200) och om kursen sjunker till 100 kr är direktavkastningen 6 % (6/100). Om man investerar 3 000 kr i aktien vid dessa tre olika tillfällen får man 120 kr i utdelning när kursen är 150 kr, 90 kr i utdelning när kursen är 200 kr och 180 kr i utdelning när kursen är 100 kr. En halverad aktiekurs innebär en fördubblad direktavkastning, och därför 180 kr i utdelning jämfört med 90 kr i utdelning. 

Se upp för utdelningsfällor 

När jag började söka runt efter intressanta utdelningsaktier var det många som hade en väldigt hög direktavkastning som där och då, enbart sett till direktavkastningen verkade väldigt lockande att köpa en stor mängd aktier i och kassera in 15-20 % direktavkastning. Investera 1 miljon kr och få 150 000 – 200 000 kr i utdelningar per år – vad kan gå fel? Det enkla svaret är att väldigt mycket KOMMER gå fel. Det som verkar för bra för att vara sant är som bekant oftast också det.

Jag skrev nyligen ett inlägg om just utdelningsfällor där jag tog aktien Orchid Island Capital som ett illustrativt exempel. De erbjuder just nu kring 20 % i direktavkastning - men om man studerar historiken visar det sig inte bara att månadsutdelningen har sänkts tre gånger under det senaste året, utan även att utdelningen har minskat med kring 80 % sedan 2014 medan aktiekursen minskat med ca 85 %. Det har alltid varit en klassisk utdelningsfälla som lett till ren kapitalförstörelse.  

Inlägget om utdelningsfällor går att läsa här


Utdelningstillväxt

Den andra viktiga faktorn som avgör om en direktavkastning är bra eller inte är utdelningstillväxten. En låg direktavkastning på exempelvis 2,5 % kan vägas upp av en utdelningstillväxt på exempelvis 12 % per år. Den tillväxttakten gör att utdelningen fördubblas på ca 6 år. I bilden nedan visas det hur lång tid det tar för kapitalet att dubblas, men självklart är fördubblingstakten det samma oavsett om det är utdelningen, kapitalet eller något annat som ökar med x antal % per år. Många av de stabilaste utdelarna har ofta en lägre direktavkastning men en hög utdelningstillväxt. Det kan bland annat bero på att de delar ut en relativt låg andel av vinsten och att de har en hög värdering, bland annat för att de är just stabila bolag där både vinst, kassaflöde och utdelning ökar år efter år.

Vi ser exempelvis att utdelningen per aktie fördubblas efter 5 år om utdelningstillväxten är 15 %/år medan det tar 10,3 år för utdelningen per aktie att fördubblas om utdelningstillväxten är 7 %/år

Källa: Avanza

Kombination av direktavkastning och utdelningstillväxt

En aktie som har en direktavkastning på 5 % med en utdelningstillväxt på 5 % kan absolut vara bra. En aktie med en direktavkastning på 10 % med 0 % utdelningstillväxt kan även den vara en bra utdelningsaktie. Likväl som en aktie med 2 % i direktavkastning med en utdelninsgtillväxt på 15 %/år kan vara bra. Det som ofta påverkar hur hög direktavkastning en aktie har är vilken bransch bolaget verkar inom. Exempelvis har teleoperatörer generellt en hög direktavkastning, liksom de svenska bankerna, preferensaktier och även amerikanska REITs och BDCs. REITs och BDCs beskrev jag kort i det förra inlägget i den här serien, "Vad är aktieutdelning?". Stabila konsumentbolag, industribolag och läkemedelsbolag har däremot ofta en lägre direktavkastning, men å andra sidan en högre utdelningstillväxt. Det betyder att utdelningen är låg till en början, men med åren kommer utdelningen växa sig betydligt större, likt en snöboll tack vare utdelningstillväxten och återinvestering av utdelningen. Helt enkelt äger man år efter år fler och fler aktier som var och en delar ut ett större belopp i utdelning per år. Mer om att sätta utdelningssnöbollen i rullning kommer i det tredje och sista inlägget i den här serien. 


Utdelningsandel

Utdelningsandelen är helt enkelt den andel av vinsten per aktie ett bolag delar ut till sina ägare. Om vi antar att ett företag har en EPS (Earnings Per Share = Vinst per aktie) på 4 kr och de delar ut 2 kr betyder det att utdelningsandelen är 50 %. Skulle de i stället dela ut 1 kr är utdelningsandelen 25 % medan utdelningsandelen är 75 % om de delar ut 3 kr/aktie. Om bolaget delar ut hela vinsten är utdelningsandelen 100 %. 

Ju högre utdelningsandelen är desto mindre hållbar kan utdelningen sägas vara och framför allt är möjligheten till framtida utdelningshöjningar lägre. Som jag skrev i det förra inlägg i den här serien är det viktigt att inte alltid bara se till den redovisade vinsten, utan även till kassaflödet. Detta är speciellt viktigt när det handlar om Fastighetsbolag, REIT’s och BDC’s. 


Sammanfattning - Direktavkastning 

Diretktavkastningen, utdelningstillväxten och utdelningsandelen är alla viktiga faktorer när man analyserar en utdelningsaktie. Som alltid måste FLERA faktorer vägas in för att avgöra om en aktie är intressant ur ett utdelningsperspektiv eller inte. Direktavkastningen är normalt sett högre i vissa branscher, som teleoperatörer, preferensktier, REITs och BDCs eftersom de inte har så hög tillväxt utan istället delar ut en stor del av vinsten/kassaflödet, medan direktavkastningen normalt är lägre i branscher som konsumentbolag, industri, tekologi och investmentbolag eftersom de har en högre tillväxt och återinvesterar en större del av vinsten/kassaflödet i bolaget. Generellt kan man säga enligt följande. Stabila utdelningsaktier har ofta en lägre direktavkastning eftersom de har en högre värdering. Mindre stabila utdelningsaktier har ofta en högre direktavkastningen eftersom de har en lägre värdering.  

Direktavkastningen beräknas genom att ta utdelningen på årsbasis delat med aktiekursen och uttrycks i procent. Om vi utgår från en oförändrad utdelning kommer direktavkastningen alltså stiga då aktiekursen sjunker och tvärtom sjunka då aktiekursen stiger. Därför ser jag det som en fördel att handla (stabila) utdelningsaktier när det är rea på börsen, eftersom det då krävs ett mindre investerat kapital för att nå mitt kortsiktiga mål att utdelningsportföljen ska generera 10 000 kr/månad. 

Det är väldigt viktigt att se upp för utdelningsfällor, vilket är aktier som lockar med en hög direktavkastning som senare inte visar sig vara hållbar. Att äga en aktie som år efter år sänker utdelningen är inte kul. Att äga en aktie med 12 % i direktavkastning men där aktiekursen sjunker 12 % per år är inte heller kul. Att äga en aktie med 12 % i direktavkastning som både sänker utdelningen år efter år och har en fallande aktiekurs är - VERKLIGEN inte kul. Därför är det väldigt viktigt att studera bland annat utdelningshistoriken och kurshistoriken för att skaffa sig en första bild av om utdelningen historiskt har utvecklats bra eller mindre bra. 

Har du någon lägsta eller högsta nivå på direktavkastningen du vill att utdelningsaktierna på din bevakningslista ska ha för att de ska vara intressanta att köpa?

/InkomstInvesteraren 


Kommentarer

  1. Ritkigt mustig och trevlig blogg! Precis som du så diggar vi utdelningsaktier. För att svara på frågan "Vad är direktavkastning" så tycker vi man kan sammanfatta det med "Det bästa som finns!" :) Har provat gå på några minor gällande hög direktavkastning, bland annat Orchid Island. För hög direktavkastning som regelbundet började sänkas, i samband med sjunkande kurs, omvänd split och hela faderullan som ingår i ett ohållbart recept. De pengar vi förlorat där ser vi som pris för att lära sig, en dyr men lärorik kurs.

    Försöker hålla oss till aktier kring 5% direktavkastning, har ju varit lite speciellt läge det gångna året när praktiskt taget allt pressats ned. Det har gjort att det gått att kvala in aktier som normalt sett inte känts som rimliga utdelningsaktier, men tack vare sina pressade kurser kommit till nivåer där det öppnats dörrar för att komma in. Får se om det bär frukt framöver. Vi köper i praktiken för att behålla för alltid.

    Lade till dig på vår lilla blogg!

    Mvh WåranBuffert

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för den fina kommentaren! :) Kul att ni också gillar utdelningsaktier! Håller helt klart med om att direktavkastning är det bästa som finns! Exakt, att ha upplevt några utdelningsfällor är trots allt en viktig lärdom.

      Aktier med kring 5 % i direktavkastning låter som en bra nivå där det går att hitta många stabila utdelningsaktier och där det även finns goda möjligheter till utdelningstillväxt. Ja, förra året gick det att köpa in sig i väldigt många utdelningsaktier till en riktigt bra direktavkastning, så det blev många tryck på köpknappen :)

      Har lagt till er blogg i min lista också :)

      /InkomstInvesteraren

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg

Utdelningsaktie i fokus: MAIN STREET CAPITAL CORP

Dagens utdelningsförslag - 20 januari

Utdelningar i april: 15 000 kr

Min sparkvot och mitt månadssparande (undvik livsstilsinflation)

Utdelningshöjningar och sänkningar - snart 10 000 kr i utdelningar under en månad

100 000 kr i utdelningar!

10 000 kr i utdelningar 2023