Fortsätt till huvudinnehåll

Utdelningssänkningar och slopad utdelning 2022

Utdelningssänkningar och slopad utdelning 2022

Som inkomstinvesterare är utdelningen givetvis väldigt viktig, och framförallt att den inte sänks eller ställs in. Här tänkte jag gå igenom de bolag som hittills i år har sänkt eller slopat utdelning bland de aktier jag äger. Det är mycket möjligt att det finns fler bolag än dessa som sänkt eller slopat utdelningen i min portfölj. 

Min portfölj består av ett hundratal bolag och jag kan vara helt ärlig med att jag inte har detaljkoll på alla innehav. Det kommer säkert komma fler utdelningssänkningar eller till och med slopad utdelning från fler bolag när utdelningssäsongen börjar ta fart under våren för våra svenska bolag, om jag får spekulera. Den slopade utdelningen från Castellum endast 1 år innan de skulle nå statusen av att bli en utdelningsaristokrat känns såklart tråkigt. Självklart måste bolaget ha sunda finanser och tänka på sin framtid, så viktigt att tänka på att utdelningen ALDRIG är garanterad. 

De amerikanska och kanadensiska bolagen, som utgör majoriteten av min utdelningsportfölj, är mer lojala till att bibehålla sig utdelning anser jag. Det finns helt enkelt ett större fokus och en annan kultur kring utdelningar, att de ska växa år efter år eller i alla fall att de ska bibehållas på dessa båda aktiemarknader, om jag får göra en enkel analys. 


Castellum - Slopad utdelning 

Castellum behöver nog ingen närmare introduktion för den som är intresserad av aktieutdelningar. Såhär beskrivs Castellum på Avanza: "Castellum är ett fastighetsbolag. Portföljen av fastigheter utgörs huvudsakligen av kommersiella lokaler för kontor, butik, lager och industri. Fastigheterna ägs och förvaltas under gemensamt varumärke. Verksamhet återfinns huvudsakligen inom den nordiska marknaden, där bolaget avser att utveckla fastighetsprojekt runtom större tillväxtregioner. Huvudkontoret ligger i Göteborg." 

Jag skrev ett inlägg där jag kort belyste Castellums slopade utdelning så finns att läsa här. Nu i dagarna är det ännu mer som sker kring bolaget då nyheten kom att Rutger Arnhult lämnar sin VD-roll. 

Castellums utdelningshistorik ser under de senaste åren ut enligt nedan. En väldigt fin utdelningsutveckling som nu går i stöpet. Hoppas det är ett kort uppehåll i utdelningen, men det får framtiden utvisa. 

Castellum utdelningshistorik 2003 till 2022



B&G Foods - sänkt utdelning

Ett bolag som tidigare under hösten meddelade att de kommer sänka utdelningen var B&G Foods. Detta är rimligen ett mer okänt bolag med sina 240 ägare hos Avanza. Bolaget beskrivs såhär på Avanza: "B&G Foods tillverkar, säljer och distribuerar livsmedel i Nordamerika. Distributionen sker genom stormarknader, lager, distributörer, masshandlare, kataloger och andra försäljningskanaler. B&G säljer mat som salsa, lönnsirap, pickles, bakade bönor, flytande rök, köttfärs och vinäger under egna varumärken. Bolaget grundades 1889 och har sitt huvudkontor i Parsippany, New Jersey."

Utdelningen har nyligen sänkts med hela 60 %, från 0,475 dollar/kvartal till 0,19 dollar/kvartal. Föga förvånande har aktiekursen sjunkit kraftigt i år, med drygt 60 %. En anledning verkar vara att bolaget avser att minska sin skuld samt att använda pengarna till andra behov bolaget har

B&G Foods utdelningshistorik 2007 till 2022



SL Green Realty Corp - sänkt utdelning

Ett annat bolag som har meddelat att de kommer sänka utdelningen, om än betydligt mindre än B&G Foods, är SL Green Realty Corp. Ungefär lika många äger aktier i detta bolaget, 274 st på Avanza. Bolaget är faktiskt Manhattans största hyresvärd inom kontorsfastigheter om man får tro deras hemsida. Detta är en REIT, vilket står för Real Estate Income Trust. Många vet nog vad REIT's är. Enkelt förklarat äger de fastigheter som de hyr ut och för att erhålla skattemässiga fördelar är de tvungna att dela ut den absoluta majoriteten (minst 90 %) av beskattningsbar inkomst. Det betyder att de är intressanta för mig som fokuserar på utdelningar. Det finns många olika typer av REITs, och ett mer utförligt inlägg om denna typ av aktier kommer jag skriva längre fram. Kännetecknande för REIT's är att de investerar i inkomstgenererande tillgångar.   

SL Green beskrivs på följande sätt på Avanza: "SL Green Realty är ett fastighetsbolag (REIT) som fokuserar på fastighetsförvaltning, förvärv och vidare underhåll av större kommersiella fastigheter. Bolaget verkar huvudsakligen genom två segment på den nordamerikanska marknaden: fastighetsutveckling samt lånefinansiering av nybyggnation. Bolaget grundades 1980 och har sitt huvudkontor i New York."

Detta är en månadsutdelare, och nyligen har de meddelat att de kommer sänka utdelningen med 12,3 %, från 0,3108 dollar/månad till 0,2708 dollar/månad. Kursutvecklingen i år är kraftigt negativ, ner drygt 50 %. I SL Green Realty Corps fall verkar utdelningssäkningen främst handla om att parera den höjda räntan.

SL Green Realty Corp utdelningshistorik 2003 till 2022




OBS! Inget av ovanstående är några rekommendationer. Gör alltid din egen analys. Kom ihåg att utdelningar ALDRIG är garanterade!



/InkomstInvesteraren




Kommentarer

Populära inlägg

Utdelningsaktie i fokus: MAIN STREET CAPITAL CORP

Dagens utdelningsförslag - 20 januari

Utdelningar i april: 15 000 kr

Min sparkvot och mitt månadssparande (undvik livsstilsinflation)

Utdelningshöjningar och sänkningar - snart 10 000 kr i utdelningar under en månad

100 000 kr i utdelningar!

10 000 kr i utdelningar 2023