Fortsätt till huvudinnehåll

Vem är InkomstInvesteraren?

 

Vem är InkomstInvesteraren?

 

Innehåll:

InkomstInvesteraren

Kortsiktigt och långsiktigt mål

Början på min jakt på utdelningsaktier

Kategorisering av utdelningsaktier

Perioden innan utdelningsuppvaknandet

Drömmen om dagliga utdelningar

Dagliga aktieköp senaste två åren

Utdelningstillväxt hittills och framtiden

 

Tror jag att jag har hittat ett revolutionerande sätt att generera inkomster i form av utdelningar från aktier? Nej, givetvis inte. Men efter att ha spenderat tid nästan varje dag de senaste två åren till att fördjupa mig i aktieutdelningens magiska värld tänkte jag att det kanske finns någon annan som har samma intresse eller har nytta av och kan få inspiration från min utdelningsstrategi och mina tankar inom området inkomstinvestering. För mig har inkomstinvestering i form av utdelningsaktier vuxit sig till ett stort intresse. Nedan följer någon form av sammanfattning till vad som lett mig fram till läget idag. 

 

För att försöka visa på min ödmjukhet inför det jag gör och det faktum att jag är en vanlig privatperson med ett intresse för utdelningar så brukar jag sammanfatta min investeringsstrategi på följande sätt:

”I have no f*cking idea what I’m doing, but somehow this feels good”.

 

InkomstInvesteraren

Jag är en man på drygt 30 år som länge har haft ett stort intresse för utdelningsaktier. Med inkomstinvestering syftar jag på att investera i aktier som genererar utdelningar – kronor och ören in på kontot som kan användas till att betala riktiga räkningar och andra kostander. Det finns något lockade i att försöka generera en passiv inkomst i form av aktieutdelningar och den trygghet och frihet som kommer skapas när utdelningsinkomsterna täcker både de fasta och rörliga kostnaderna varje månad.

 

Många känner till begreppet FIRE – Financial Independence, Retire Early, vilket alltså handlar om att uppnå finansiell frihet och ha möjlighet att gå i pension tidigt. Detta begrepp brukar kunna skapa en del debatt, kanske för att RE-delen i FIRE provocerar. Gå i pension tidigt, varför ska man göra det? Hur skulle livet se ut då? Ska man inte bidra till samhället? Frågorna är många. Jag inspireras mycket av FIRE-rörelsen och de som har nått dit eller siktar på att nå dit. Det är imponerande att inte fastna i ekorrhjulet och leva som samhället förväntar sig. De som siktar på FIRE har ofta en hög sparkvot, vilket kraftigt underlättar för att uppnå målet. Sparkvoten är det samma som hur stor del av lönen man sparar. Sparar du 10 000 kr och har en bruttolön på 25 000 kr innebär det en sparkvot på 40 %. Jag har under de senaste två åren haft en sparkvot på en bit över 50 %.

 

Jag är inte uttryckligen på jakt efter FIRE, utan jag siktar främst på FI-delen, alltså att skapa så stora passiva inkomster i form av aktieutdelningar att de täcker mina kostnader. Om man sen väljer att beskriva det som finansiellt fri, ekonomiskt oberoende, ekonomiskt trygg eller något annat spelar egentligen inte så stor roll. För mig handlar det främst om känslan att veta att jag inte är beroende av att arbeta 100 % för att få ekonomin att gå ihop. Vi behöver alla få in pengar för att kunna leva våra liv – så enkelt är det. Hur var och en av oss sedan väljer att göra för att få denna inkomst är upp till var och en. Här kommer vi till en annan viktig del – frihet. Jag skulle beskriva mig som en liberal person (inte att förväxlas med partiet Liberalerna). Så länge man håller sig inom lagar och regler tycker jag att alla är fria att göra vad de vill för att uppnå sina mål.

 

Kortsiktigt och långsiktigt mål

Att försöka bygga en aktieportfölj som skapar passiva inkomster på

Steg 1 - 10 000 kr/månad (kortsiktigt mål)

Steg 2 – tillräckligt mycket för att täcka mina samtliga månadskostnader (långsiktigt mål)

ser jag som en väldigt motiverande och utvecklande utmaning. Som mitt liv ser ut just nu passar det mig väldigt bra. Jag bor och lever billigt och har en helt OK lön, vilket gör att jag kan spara undan relativt mycket varje månad. Jag har under större delen av mitt liv varit sparsam, vilket gör att jag redan har kunnat bygga upp en viss storlek på mitt sparkonto och min aktieportfölj. Det gör att jag så att säga har satt utdelningssnöbollen i rullning. Se sidan Utdelningsutveckling januari 2021 till idag till höger för att se hur mina månatliga utdelningsinkomster sett ut från att jag bestämde mig för att fokusera på utdelningsaktier för ungefär två år sedan. Längre ner i detta inlägg går det att se ett smakprov på detta. 

 

Början på min jakt på utdelningsaktier

Min fascination för utdelningsaktier tog riktigt fart i slutet av 2020/början av 2021. Då började jag söka igenom Internet efter bloggar, videor, sajter osv med fokus på utdelningsaktier. Flera svenska bloggare har varit stor inspiration i min jakt på utdelningsbolag. Några exempel på dessa är finns i listan nedan. Om du inte redan är bekant med dem rekommenderar jag starkt att gå i och läsa deras inlägg och kolla på innehavssidan för att få inspiration om intressanta utdelningsaktier.

·         Kronantillmiljonen

·         Northernlightinvestment

·         Miljonär innan 30

·       + Väldigt många fler (se Bloggar jag läser ute till höger)

 

Eftersom jag investerar både i svenska och utländska utdelningsaktier har jag hämtat mycket inspiration från utdelningspersonligheter från främst USA och Kanada, där det finns väldigt många intressanta utdelningsbolag och där utdelningsinvestering känns mer populärt. När det gäller utländska investerare som har inspirerat mig är det främst:

·        Passive Income Investing (YouTube, kanadensisk)

·         Jason Fieber (YouTube, amerikansk)

·         Dividend Hawk (blogg)

·         Darth Dividend (YouTube, amerikansk)

·        Dividend Bull (YouTube)

·       Dividend Diplomats (YouTube, amerikanska)

 

Både svenska utdelningsaktier och utländska utdelningsaktier riktade jag in mig på redan från början. Utländska utdelningsaktier, då främst amerikanska och kanadensiska, är intressanta ur ett kassaflödesperspektiv, då många bolag där delar ut kvartalsvis eller till och med månadsvis. Nu har vi visserligen två bolag noterade på Stockholmsbörsen, SBB och Cibus Nordic Real Estate som delar ut månadsvis, vilket är väldigt kul att se att månadsutdelare även har kommit till Stockholmsbörsen. Självklart är inte utdelningsfrekvensen det som avgör om en aktie är en bra utdelningsaktie eller inte, men rent psykologiskt känns det skönt att ha ett jämnare kassaflöde under årets samtliga månader.  

 

Kategorisering av utdelningsaktier

Alla utdelningsaktier jag hittade som verkade intressanta lade jag in i olika bevakningslistor, vilka snabbt växte. Ett tag hade jag bortåt 700 bolag i mina listor. För att enklare för en överblick delade jag in dem i 2 huvudkategorier:

 

·         Hög direktavkastning med låg utdelningstillväxt

·         Hög utdelningstillväxt med låg direktavkastning

 

Dessa två huvudkategorier delade jag sedan in i 16 underkategorier, vilka syns i bilden nedan. För mer information, inspiration och exempel på bolag inom respektive kategori rekommenderar jag att klicka på sidorna till höger.

 


Jag insåg tidigt att de stabilaste utdelningsbolagen oftast är de med låg direktavkastning och hög utdelningstillväxt. 1,8 % i direktavkastning med en årlig utdelningstillväxt på 15 % låter väldigt bra, eftersom utdelningen fördubblas vart 5:e år. Dilemmat för mig är att jag inte vill vänta 10 år eller 20 år på att utdelningen ska ha växt sig så stor att utdelningarna når upp i 10 000 kr per månad (kortsiktigt mål) eller blir så stora att de täcker mina samtliga månadsutgifter (långsiktigt mål). Därför är det de aktier med hög direktavkastning som lockar mig mest, gärna en direktavkastning på minst 6 %. Jag vet att utdelningstillväxten är väldigt låg eller till och med obefintlig i dessa, men eftersom mitt kortsiktiga mål är att portföljen ska generera 10 000 kr/månad kommer jag att fokusera på hög direktavkastning idag – till så begränsad risk som går genom en väldiversifierad portfölj samt genom att gå igenom bolagen ett efter ett och skapa mig en bild över exempelvis dess utdelningshistorik och kursutveckling för att bedöma hur stabila utdelningsaktier det är.

 

De över 700 bolagen jag nämnde ovan har jag nu gått igenom och i omgångar sållat bort de bolag som exempelvis har en dålig utdelningshistorik. En aktie vars utdelning minskar år för år är inte intressant att äga. En aktie vars aktiekurs stadigt sjunker är heller inte intressant. Att investera och få 10 % i direktavkastning kan verka lockade, men om aktiekursen sjunker 10 % varje år är det ingen bra investering. Efter att ha gått igenom samtliga bolag mer i detalj och rensat bort de minst intressanta ) ur ett utdelningsperspektiv har jag nu ca 400 bolag i mina bevakningslistor fördelat på de 16 kategorierna ovan. Exempel på vilka bolag som ingår går att se genom att klicka på respektive kategori ute till höger. Jag måste här passa på att nämna Börsdata som har varit en stor hjälp för mig. Även där har jag mina bevakningslistor. Det är ett perfekt verktyg för att exempelvis se utdelningshistoriken.

 

Perioden innan utdelningsuppvaknandet

Under några år fram till slutet av 2020 var jag inte särskilt aktiv på börsen. Jag hade ett månadssparande och köpte ibland aktier i ett bolag här och där, utan något speciell strategi. När Corona-krisen kom i början av 2020 hade jag alltså inte någon utarbetad utdelningsstrategi, men insåg vilka lägen som hade skapats för en utdelningsinvesterare, eftersom jag trots allt då och då kollade hur börsen utvecklades. Utan någon konkret investeringsstrategi gick jag dock miste om dessa fina lägen, men det väckte mitt intresse för utdelningsaktier som hade legat om grott inom mig. Jag tror att de flesta då och då har tänkt tanken att om jag bara hade 5 MSEK som gav 5 % utdelning varje år så skulle jag få drygt 20 000 kr/månad i utdelningsinkomst – helt OK enligt mig då jag alltid levt ett relativt enkelt och sparsamt liv.

 Jag började som sagt investera i utdelningsaktier under slutet av 2020/i början av 2021. Det kändes väldigt motiverande när jag insåg vilken uppsjö av utdelningsaktier med hög direktavkastning som gick att hitta. Det var även väldigt motiverande att hitta andra personer som var utdelningsinvesterare precis som jag. Eftersom jag redan hade en del pengar insåg jag att det inte borde ta allt för lång tid att uppnå 10 000 kr/månad i utdelningsinkomster. Vid en snittdirektavkastning på exempelvis 8 % (ja, det är högt, men inte helt omöjligt att hamna kring det) behövs en portfölj på 1 500 000 kr – vilket kändes långt ifrån omöjligt att nå på inte allt för många år.

 

Drömmen om dagliga utdelningar

Det andra som gav mig mycket motivation var att sprida ut investeringarna på väldigt många aktier för att diversifiera och erhålla mer eller mindre dagliga utdelningar. Något som väl brukar beskrivas som ”utdelningsbombmatta”.  Att logga in på morgonen och se att idag har 3 olika bolag delat ut totalt 140 kr till mig gör det betydligt enklare att hålla motivationen igång att fortsätta utdelningsinvesterandet, jämfört med om all utdelning skulle komma på en enda dag under året. Ja, det är psykologi, men så får det vara. Att samtidigt veta att jag kommer investera dessa 140 kr i nya aktier som genererar ännu mer utdelning i framtiden gör mig ännu mer motiverad att fortsätta på den redan inslagna vägen. Den berömda utdelningssnöbollen är då i rullning. ”Money makes money, and the money that money makes, makes more money”, som Benjamin Franklin lär ha sagt. Här passar väl även citatet från Rockfeller att ”The only thing that gives me pleasure is to see my dividends coming in”.

 

Dagliga aktieköp senaste två åren

När jag i slutet av 2020/början av 2021 började investera i utdelningsaktier hade jag en ganska stor kassa. Jag bestämde mig tidigt för att investera lite varje dag, eller i alla fall nästan varje dag. Det är omöjligt att tajma marknaden och att investera lite varje dag för att bygga upp en väldiversifierad portfölj gjorde att jag fick anledning att dagligen kolla hur mina bevakade bolag utvecklade sig. Om något bolag rörde sig mycket en dag gick jag in för att ta reda på vad det berodde på. Sedan cirka 2 år tillbaka har jag alltså mer eller mindre dagligen köp nya utdelningsaktier för del liten del av kassan och de utdelningar som trillat in, vilket numera faktiskt kommer in på kontot på nästan daglig basis. Ja, det kräver en del tid och kostar i form av courtage, men intresset och det jag lär mig genom detta väger upp det.

När börsen steg så mycket som de gjorde efter Corona-krisen tog det såklart emot att investera och i slutet av 2021 började jag köpa allt mindre då kurserna stigit kraftigt vilket ledde till ökad risk och självklart lägre direktavkastning. Under 2022 har det varit betydligt enklare och roligare att investera i utdelningsaktier eftersom kurserna har fallit kraftigt, som mest har OMXS30 varit ner med cirka 30 %.

Enskilda utdelningsaktier har dock varit ner betydligt mycket mer än så. Med tanke på den högre räntan, höga inflationen osv så finns det givetvis en risk för att vissa bolag kommer sänka utdelningen eller till och med slopa den. Eftersom min utdelningsportfölj består av över 300 bolag i 16 olika branscher, noterade i sju olika länder och i fem olika valutor är min portfölj väldigt diversifierad och det är många faktorer så påverkar utvecklingen på kurserna och storleken på utdelningen. 

Under 2022 har exempelvis dollarn, både den amerikanska och kanadensiska, stärkts kraftigt mot den svenska kronan. Det gör att utdelningen omräknat i SEK har fått en boost på grund av det. På samma sätt kommer utdelningen minska när valutakurserna sjunker, det är jag väl medveten om. Det känns heller inte lika attraktivt att investera på andra sidan Atlanten när dollarn är så stark. Men att spekulera i valutor blir ytterligare en dimension som jag inte lägger allt för mycket fokus på. Som tur är har kurserna även där sjunkit, vilket till viss del tar ut den starkare dollarn.  

 

Utdelningstillväxt hittills och framtiden

För att kortfattat sammanfatta vad detta har lett till sen jag började min resa som inkomstinvesterare kan det nämnas att jag i januari 2021 fick ynka 26 kr i utdelning medan jag drygt ett och ett halvt år senare, i oktober 2022 fick 8 322 kr i utdelning – det gör mig verkligen motiverade att fortsätta på min väg att skapa passiva inkomster i form av aktieutdelningar.


 



Jag är ödmjuk inför att ingen vet hur börsen utvecklar sig och att utdelningar inte är garanterade. Därför brukar jag precis som jag nämnde i början av detta lnägg lite skämtsamt sammanfatta min investeringsstrategi med citatet:

”I have no f*cking idea what I’m doing, but somehow this feels good”.   

 

Min plan är att kommande 6 månader köpa nya utdelningsaktier mer eller mindre varje dag. Förhoppningsvis sjunker kurserna ytterligare så att direktavkastningen ökar och förhoppningsvis sänker/slopar väldigt få bolag sin utdelning. Det får framtiden utvisa. Om bolagen åtminstone behåller sina utdelningar ser jag verkligen fram emot att nå 10 000 kr i utdelningsinkomst en enskild månad för första gången någon av de utdelningstäta vårmånaderna nästa år!

 

Hoppas du får inspiration av mina inlägg och vill fortsätta följa min resa i jakten på utdelningsinkomster, tack!

 

/InkomstInvesteraren

 


Kommentarer

Populära inlägg

Har redan slagit 2021 års utdelningar

Utdelningar i mars (och 30 000 kr under ett kvartal)

Utdelningsaktie i fokus: MAIN STREET CAPITAL CORP

Utdelningar i januari 2023 - STARK utdelningsstart på året!

10 000 kr i utdelningar 2023

Månadsutdelare, kvartalsutdelare, halvårsutdelare och årsutdelare – (utdelningsfrekvensen)

De 10 bästa utdelningsaktierna 2022