Fortsätt till huvudinnehåll

10 000 kr/månad i utdelningsinkomst inom några år?

Innehåll

FIRE – Financial Independence, Retire Early

Diversifiering

Min investeringsstrategi

För vem passar det att vara en inkomstinvesterare?

 

Går det att uppnå passiva inkomster från utdelningar som täcker månadsutgifterna inom bara några få år? Det är en dröm för många att ha passiva inkomster som frigör tid till annat. Vad 10 000 kr räcker till är självklart väldigt olika för alla. För någon är det pengar som kan sätta guldkant på tillvaron, för andra räcker det till att täcka alla rörliga eller fasta utgifter per månad och för en tredje är det pengar som räcker till samtliga månadsutgifter – båda rörliga och fasta.



FIRE – Financial Independence, Retire Early

Om man når till det sistnämnda steget har man uppnått finansiell frihet och kan då sluta arbeta på ett traditionellt lönearbete om man så vill, det som populärt kallas för FIRE. Det står för Financial Independence, Retire Early vilket alltså kan översättas till något i stil med ”Finansiellt Fri, Tidig Pensionering”. Det är ett samlingsbegrepp för personer som strävar efter att spara en stor del av lönen och investera dessa pengar i tillgångar för att sedan kunna leva på dessa tillgångar i framtiden, utan att vara beroende av en traditionell löneinkomst. Varianterna inom FIRE är väl egentligen oändliga. Det finns flera vedertagna underkategorier av FIRE, som exempelvis:


·     Traditionell FIRE – detta är den vanliga formen av FIRE som du uppnår genom att inkomsterna från investeringarna är lika med eller större än de utgifter du har idag. Det innebär att du då har möjligheten att arbeta mindre eller till och med sluta arbeta helt, då du alltså inte är beroende av en löneinkomst för att täcka dina kostnader. 


·             Lean FIRE – lev väldigt sparsamt och spara så mycket du kan, där målet är att de passiva inkomsterna så snabbt som möjligt ska täcka de mest grundläggande utgifterna. Man nöjer sig här alltså med att leva ett enkelt och billigt liv när man väl uppnått FIRE. Detta gör att det krävs ett relativt litet kapital, eftersom ju lägre belopp du behöver få in på kontot varje månad för att kunna leva det liv du vill, desto mindre aktieportfölj krävs. Vid en bra lön och en hög sparkvot behöver det inte ta jättemånga år att uppnå Lean FIRE.

 

·             Fat FIRE – du vill kunna leva ett liv i ”lyx” även när du börjar leva på dina investeringar. Inkomsterna från aktieportföljen ska inte bara tacka de mest grundläggande utgifterna som i fallet med Lean FIRE, utan det ska finnas pengar över till resor, nöjen och annat som inte är absolut nödvändigt. Detta innebär alltså att portföljen behöver vara betydligt större än i fallet med Lean FIRE. Den som lever på 45 000 kr/månad behöver en tre gånger så stor portfölj än den som lever på 15 000 kr/månad, givet identiska portföljer. Detta betyder att det tar betydligt längre tid att uppnå Fat FIRE än Lean FIRE givet samma förutsättningar.

 

·             Barista FIRE – innebär att du kombinerar lite lägre passiva inkomster från din portfölj som täcker vissa utgifter, med att arbeta deltid eller heltid exempelvis 3 månader per år. För att totalt sett under året täcka samtliga utgifter. Aktieportföljen behöver i det här fallet inte vara jättestor, eftersom den inte ska täcka varken de mest grundläggande utgifterna och alltså heller inte ett liv i lyx.


Inom FIRE-rörelsen används vanligtvis 4 %-regeln, vilket innebär att man räknar med att om man lever på 4 % av portföljen varje år som kommer pengarna räcka "för evigt" mer info om detta kommer jag skriva om i ett inlägg under rubriken 4 %-regeln eller 7%-regeln? ute till höger. Omvänt betyder 4 %-regeln att det krävs 25 gånger årsutgifterna för att uppnå FIRE. Detta kallas för FIRE-talet. 

Utifrån de fyra olika FIRE-typerna ovan kan vi således räkna på skillnaden i portföljstorlek för att en person som strävar efter respektive FIRE-typ ska uppnå sitt mål. 

Traditionell FIRE: Investeringarna behöver generera 20 000 kr/månad. Det innebär 240 000 kr/år. FIRE-talet blir då 6 MSEK

Lean FIRE: Investeringarna behöver generera 12 000 kr/månad. Det innebär 144 000 kr/år. FIRE-talet blir då 3,6 MSEK

Fat FIRE: Investeringarna behöver generera 45 000 kr/månad. Det innebär 540 000 kr/år. FIRE-talet blir då 13,5 MSEK

Barista FIRE: Investeringarna behöver generera 7 000 kr/månad. Det innebär 84 000 kr/år. FIRE-talet blir då 2,1 MSEK. 


På Internet finns givetvis mycket mer information om FIRE och olika typer av FIRE, se exempelvis MiljonärInnan30s inlägg om detta.

Uppdatering av inlägget: igår 12 nov ser jag att GenExDividendInvestor publicerade en video är han pratar om de sju nivåerna av finansiell frihet samt olika typer av FIRE. 


Vissa väljer att bara fokusera på Financial Independence-delen, eftersom Retire Early-delen kan kännas lite främmande. FIRE handlar för mig inte om att sluta arbeta helt utan det handlar främst om att ha friheten att välja att göra vad jag vill, med tryggheten av att ha ett stadigt månatligt kassaflöde in i portföljen i form av utdelningar från en stor mängd bolag i flertalet olika branscher, valutor och länder. För mig som inkomstinvesterare investerar jag i utdelningsaktier och avser att äga dem "för evigt". I mitt fall handlar det alltså inte om att sälja av en viss del av portföljen för att skapa en inkomst, utan inkomsterna får jag istället från aktieutdelningarna. Mer tankar och information om detta kommer i inlägget 4 %-regeln eller 7%-regeln?

En viktig faktor för att kunna uppnå FIRE är vilken sparkvot man har. Mer om detta kommer jag skriva om på sidan Sparkvot. För att få lite inspiration kan du studera bilden nedan och vilken ENORM skillnad i tid det tar att uppnå FIRE vid olika sparkvoter. 

Sparkvot är helt enkelt: Månadssparande/Nettolön


                              Hämtad från MrMoneyMustach, efter inspiration av video från GenExDividendInvestor

 

Diversifiering

För att kunna generar 10 000 kr/månad i utdelningsinkomst inom några år insåg jag snabbt att direktavkastningen behöver vara relativt hög samt att jag behöver diversifiera mig i olika branscher, valutor, länder osv. Det finns absolut ett flertal högutdelare i Sverige, men genom att blicka till utlandet och framför allt Nordamerika går det att hitta väldigt många intressanta högutdelare inom kategorier av bolag som för oss i Sverige är ganska främmande. Ute till höger kan du se vilka 16 kategorier av bolag jag har delat in de utdelningsaktier som jag har i mina bevakningslistor. Bara genom att söka upp bra utdelningsbolag i andra länder så kommer per automatik en viss diversifiering i branscher, valutor och länder. Självklart är det så att aktier med hög direktavkastning ofta återfinns inom vissa branscher, varav några jag nämner nedan. Jag har bland mina 16 kategorier valt ut hälften, alltså åtta kategorier av bolag som faller under huvudkategorin hög direktavkastningen och låg utdelningstillväxt.


·         Teleoperatörer

·         REIT’s

·         BDC’s

·         Tobaksbolag


Anledningen till att ha en bred diversifiering är för att minimera risken för att utdelningen minskar eller försvinner helt. Som inkomstinvesterare är mitt primära syfte med att äga en viss aktie att jag få ska en passiv inkomst i form av aktieutdelning. Om den inkomsten minskar eller helt uteblir kommer jag längre och längre från målet. Det jag gör för att minimera risken för att det sker är att äga aktier i många bolag i varje kategori av bolag.

Jag äger hellre åtta teleoperatörer i fyra olika länder än att tro att jag kan välja den bästa teleoperatören ur ett utdelningsperspektiv och lägga hela potten pengar för kategorin Teleoperatörer i ett enda bolag. Ingen vet vad som kommer ske med ett bolag i framtiden. Det finns alltid mycket bolagsspecifik risk att ta hänsyn till. Något man tror aldrig skulle kunna hända kommer rätt vad det är att ske. Den risken vill inte jag ta. Som en vanlig privatinvesterare är det helt omöjligt att ha koll på allt. Även om jag skulle ägna all min tid åt att studera ett enda bolag skulle jag aldrig kunna skydda mig mot alla risker som finns.

På samma sätt som att jag väljer att äga åtta teleoperatörer i fyra länder istället för en eller två så väljer jag hellre att äga aktier i ett hundratal bolag istället för ett tiotal. Det finns helt enkelt för många intressanta och spännande utdelningsbolag att investera i för att jag ska kunna välja bort dem. Som jag nämnt på andra ställen här på bloggen har jag efter min genomgång av över 700 utdelningsbolag kommit ner till att ha drygt 400 utdelningsbolag, som har kvalificerat sig till att vara det jag kallar Safe Dividend-bolag. Dessa har jag fördelat på 16 olika kategorier av bolag inom två huvudkategorier, vilka syns i bilden nedan. 

Detta gjorde jag även för att enklare få en överblick och för att välja vilka kategorier mitt fokus som inkomstinvesterare skulle vara på. Som du kanske har läst tidigare är mitt primära fokus en mer aggressiv inkomstinvestering där jag främst investerar i bolag med en hög direktavkastning idag istället för att investera i ett bolag med låg direktavkastning men med hög utdelningstillväxt. Viktigt att poängtera är dock att jag även äger aktier i många bolag med lägre direktavkastning och som istället har hög utdelningstillväxt. Hälften av kategorierna av bolag är trots allt i den huvudkategorin, se bilden lite längre ned.

 

Min investeringsstrategi

Jag säger absolut inte att mitt sätt att investera i utdelningsaktier är bättre än något annat sätt. Det sköna med att ha bestämt sig för ett kortsiktigt och långsiktigt mål samt en strategi att följa är just att det finns en tydligare plan för hur målet ska nås. Inget är givetvis garanterat. Det har vi sett flera exempel på. Utdelningar kan minska och ställas in. Bolag kan gå i konkurs. Aktiekurser kan både öka och minska som vi alla vet. På låg sikt är det mycket troligt att fokuset på utdelningstillväxt skapar betydligt större utdelningar och värdeökning. ”På lång sikt” innebär ofta många årtionden fram i tiden, vilket nog gör att många inte känner sig så motiverade av att som 30-åring börja investera i utdelningsaktier med låg direktavkastning och hög utdelningstillväxt för att som 55-åring kunna bli mer fri.

Mitt mål är att inom relativt kort tid, kanske redan inom bara några få år, bygga upp en utdelningsportfölj som genererar 10 000 kr/månad i snitt över ett år i utdelningsinkomst. Då är jag i behov av en hög direktavkastning idag framför en eventuell hög direktavkastning om 10 år, 20 år eller 30 år. Självklart vill jag även se att min portfölj har en utdelningstillväxt, för att verkligen kunna dra nytta av ränta på ränta-effekten och kompensera inflationen. För min del är jag nöjd med att utdelningstillväxten är kring 5 % för portföljen. Detta sker alltså genom att både äga aktier med hög utdelningstillväxt kring 10-15 %, aktier med medelhög utdelningstillväxt på 5- 10 %, aktier med låg utdelningstillväxt kring 1-5 % och till och med aktier utan utdelningstillväxt. Det kan vara värt att lägga till att min bild är absolut att kurstillväxten är betydligt högre i aktier med låg direktavkastning och hög utdelningstillväxt än i aktier med det omvända, alltså hög direktavkastning och låg/ingen utdelningstillväxt.

Eftersom jag har valt att fokusera på inkomstinvestering betyder det att jag investerar i aktier egentligen enbart för att få utdelningen. När jag köper en aktie är min plan att äga den ”för evigt”. Självklart förstår jag att saker kommer ske med åren, och det kommer garanterat hända att jag säljer aktier. Mina främsta anledningar till att sälja är om utdelningen minskar eller ställs in och det inte tycks vara tillfälligt samt om en aktie stiger kraftigt, då jag i de fallen bland min över 400 bolag jag har i mina bevakningslistor troligen kan hitta en annan aktie vars kurs har sjunkit omotiverat mycket. Genom att sälja en del av mitt innehav i den aktien som gått bra kan jag investera dessa pengar i eller eller flera andra bolag vars kurser gått ned och på så sätt få en högre direktavkastning på mina pengar där. Som all nog vet ökar direktavkastningen när aktiekursen sjunker och minskar när aktiekursen stiger. Jag investerar alltså inte främst för att få en värdeökning i form i kurstillväxt, då det kräver att jag säljer av aktier för att kunna generera riktiga pengar in på kontot.

Intressant att notera är att i min aktieportfölj med några hundra bolag kommer tyvärr en del bolag försvinner genom att ett annat bolag lägger ett bud och köper ut bolaget från börsen. Under mina två år som inkomstinvesterare har följande bolag jag ägt köpts ut från börsen:


·         Nobina

·         ICA

·         Swedish Match

·         STORE Capital (uppköp pågår)


Sammantaget innebär alltså att mitt fokus ligger på den första huvudkategorin av aktier nedan, HÖG DIREKTAVKASTNING MED LÅG UTDELNINGSTILLVÄXT. Inom den här kategorin finns det även bolag med ingen utdelningstillväxt alls ska nämnas. För att se exempel på bolag jag har på mina bevakningslistor inom respektive kategori rekommenderas att klicka på rubrikerna till höger. OBS! Dessa är enbart exempel på bolag och är inga rekommendationer. Gör alltid din egen analys. Utdelningar kan sänkas och ibland slopas helt. Jag är enbart en utdelningsintresserad privatperson. För att vara ödmjuk inför det jag gör brukar jag tänka för mig själv på detta sätt gällande mitt utdelningsprojekt:

”I have no f*ucking idea what I’m doing, but somehow this feels good”.

 


Självklart måste man vara medveten om att aktier är en del av ett företag och det inte är en garanti att ett bolag som delat ut pengar och höjt utdelningen under exempelvis 25 år kommer fortsätta göra det för alltid. Samtidigt får det ses som en kvalitetsstämpel om ett bolag lyckats med denna bedrift. Per idag, år 2022, innebär det alltså att bolaget sedan 1997 har höjt utdelningen varje år om bolaget delat ut under 25 år – det är ganska mycket som har hänt under denna period. Något får bolaget anses göra rätt om det har lyckats förse aktieägarna med stigande utdelning under ett kvarts sekel.

 

För vem passar det att vara en inkomstinvesterare?

Om vi ser på det traditionellt är det lätt att tänka att det passar de som är 65 år eller äldre och alltså kan anses vara pensionärer, att vara inkomstinvesterare. Detta verkar vara relativt vanligt i länder som USA, där den typen av aktier jag föredrar, alltså aktier med högre direktavkastning, ibland just faller under kategorin retirement stocks. Om ett pensionärspar har 4 MSEK i utdelningsaktier som har en genomsnittlig direktavkastning på 5 % innebär det 200 000 kr i utdelningar brutto per år, eller 16 667 kr i utdelningar brutto per månad. Detta är alltså pengar som pensionärsparet får in på kontot varje månad, utan att sälja av en enda aktie. Som tur är växer ekonomin, vilket gör att många bolag ökar sina vinster och kassaflödet, som i sin tur gör att bolagen kan höja sina utdelningar år efter år.

Om vi antar en utdelningstillväxt på 5 % (se det som en löneökning eller pensionsökning du får utan att behöva göra något mer än att fortsätta äga dina utdelningsaktier) kommer utdelningen per månad vara drygt 800 kr mer brutto. Efter fem år är utdelningarna 27,6 % större och efter tio år är de 63 % högre. Ytterligare fem år senare har utdelningarna mer än fördubblats, så att de nu är 107,9 % högre. Det innebär alltså att efter fem år har utdelningsinkomsterna från portföljen ökat till 21 200 kr, efter tio år har de ökat till drygt 27 000 kr och efter 15 år har utdelningsinkomsten vuxit till mer än 34 600 kr per månad brutto – ett tillskott få pensionärer hade tackat nej till. Den berömda utdelningssnöbollen är satt i rullning.




Fråga jag tycker man bör ställa sig är varför man ska behöva vänta tills man är pensionär innan fokuset kan flyttas över till inkomstgenererande aktier i form av aktier med hög direktavkastning. En vanlig månad har man sina kostnader som man måste betala, och om det då går att generera utdelningsinkomster som täcker dessa även i en betydligt lägre ålder än 65 år, så tycker jag att det vore intressant att se om det går att uppnå samt hur lång tid det tar.   

Vi har alla våra olika förutsättningar och mål. Den som vill skapa en passiv inkomst genom utdelningsinvestering inom en relativt kort tid är troligen intresserad av att vara en inkomstinvesterare med fokus på aktieutdelningar. Målen och syften kan vara många:


·         Få mer tid till familj och vänner

·         Få mer tid till hobbies

·         Få mer tid till att resa

·         Allmänt friare liv

·        Känna en större tillfredsställelse av att veta att varje månad kommer det in pengar som täcker en del eller till och med alla kostnader under månaden.


Som jag nämnt tidigare handlar det för mig mycket om just känslan av att se pengar komma in på kontot, mer eller mindre varje dag, enbart tack vare att jag äger aktier i ett börsnoterat företag. Det gör att jag inser att det går att skapa sig mer frihet här i livet. Idag när jag skriver detta i november 2022 har jag som exempel fått in 109,97 kr i aktieutdelningar från:


·         National Health Investors Inc

·         RioCan Real Estate Investment Trust

·         Pricer

 

Tack för det säger jag! Imorgon väntar ny aktieutdelning från ett eller flera bolag. Dessa pengar ska givetvis återinvesteras för att generera ännu mer utdelningsinkomster, som i sin tur kommer användas till att köpa ännu fler aktier som ger mig ännu mer utdelningsinkomster framöver – och så är den berömda utdelningssnöbollen i rullning.

 


/InkomstInvesteraren



Kommentarer

Populära inlägg

Utdelningsaktie i fokus: MAIN STREET CAPITAL CORP

Dagens utdelningsförslag - 20 januari

Utdelningar i april: 15 000 kr

Månadsutdelare, kvartalsutdelare, halvårsutdelare och årsutdelare – (utdelningsfrekvensen)

Utdelningshöjningar och sänkningar - snart 10 000 kr i utdelningar under en månad

Utdelningar v.45

100 000 kr i utdelningar!