Fortsätt till huvudinnehåll

Utdelningsaktie i fokus: MAIN STREET CAPITAL CORP

Utdelningsaktie i fokus: MAIN STREET CAPITAL CORP

Main Street är en BDC.  Main Streets utdelningshistorik sedan börsnoteringen. Stabil månadsutdelare med hög direktavkastning för passiv inkomst.

Vad gör Main Street Capital Corp?

Main Street Capital Corp är en BDC, vilket står för Business Development Company. De har generellt en högre direktavkastning eftersom BDCs enligt lag måste dela ut minst 90 % av den beskattningsbara inkomsten till sina aktieägare, för att bolaget inte ska behöva betala bolagsskatt. 

Main Street Capital Corp börsnoterades i slutet av 2007. De erbjuder företag i det så kallade lower middle-market (LMM) segmentet kapital och/eller lån för att de ska kunna uppnå sin fulla potential. Middle-market segementet kan beskrivas som de bolag som är för små för kapitaljättarna på Wall Street, men samtidigt för stora för de lokala bankerna. Just namnet Main Street är kopplat till att de vill markera att de skiljer sig från de stora aktörerna på Wall Street.  


Företagen som Main Street Capital Corp riktar in sig på att gå in med kapital i eller låna ut pengar till, har normalt en omsättning på mellan 10 MUSD och 150 MUSD. I den senaste investerarpresentationen som handlar om 3:e kvartalet 2022 går det att läsa att de har 195 portföljbolag, alltså bolag de antingen investerat i och/eller lånat ut pengar till. Main Street Capital Corp tjänar sedan pengar i form av räntan på lånen till de här portföljbolagen eller när de säljer ägarandelen de fått genom att de har gått in med eget kapital i ett av portföljbolagen. 

5 snabba utdelningsfakta - Main Street Capital Corp

OBS! Se de två bilderna nedan för att få en mer rättvisande bild över "Antal år med höjd utdelning".

Vilken ticker har Main Street Capital Corp? 

  • MAIN


Vilket land är Main Street Capital Corp listat i?





Vilken valuta handlas Main Street Capital Corp i?

  • USD


Vilken av mina 16 kategorier av utdelningsaktier tillhör Main Street Capital Corp?

  • BDC (se mina samtliga kategorier av utdelningsaktier i bilden uppe till höger)


Vilken utdelningshistorik har Main Street Capital Corp de senaste 14 åren?

Main Street Capital Corps utdelningshistorik sedan börsnoteringen. En aktie med hög direktavkastning för en inkomstinvesterare.
Källa: Börsdata.se 

Ser vi istället till den rullande 12-månaders utdelningen ser det ut enligt nedan:

Main Street Capital Corps rullande 12-månaders utdelning sedan börsnotering. Månadsutdelare med hög direktavkastning för att skapa en passiv inkomst som inkomstinvesterare.
Källa: Main Street Capital Corp, Investor Presentation, Third Quarter - 2022

Vilken årlig utdelningstillväxt har Main Street Capital Corp haft de senaste 3, 5 och 10 åren?

  • 3 år: 2,0 %
  • 5 år: 2,9 %
  • 10 år: 4,06 %


Vilken utdelningsfrekvens har Main Street Capital Corp?

  • Månadsvis 


Vilken direktavkastning har Main Street Capital Corp?

  • I skrivande stund, den 15 jan 2023 är direktavkastningen 7,01 %. 


Har Main Street Capital Corp haft några bonusutdelningar?

  • Sedan slutet av 2007, när bolaget börsnoterades, har de delat ut 4,49 USD i bonusutdelningar, enligt Investerarpresentationen för Q3 2022. Senaste året har bonusutdelningarna sett ut enligt nedan. Självklart är bonusutdelningar inget man ska räkna med, men under förra året summerade de till 0,35 USD. Den som köpte aktier i MAIN den 3 januari 2022 för 44,38 USD fick alltså närmare 0,8 % ytterligare i direktavkastning tack vare bonusutdelningen.

Main Street Capital Corps bonusutdelning senaste året. Ökar direktavkastningen för en inkomstinvesterare..

Hur många ägare har Main Street Capital Corp på Avanza?

  • 1 555 ägare (Ungefär 0,13 % av antalet kunder på Avanza som äger aktier, eller med andra ord var 771:e aktieägande kund på Avanza)


Vilken kursutveckling har Main Street Capital Corp haft de senaste 10 åren?

Här nedan visas kursutvecklingen de senaste 10 åren, alltså från 15 jan 2013 till idag 15 jan 2023. Aktiekursen har stigit med 21,5 %, vilket innebär en årlig värdeökning (CAGR) på 1,96 %. Jämförelseindex är Rött: OMXS All Share Cap PI, Orange: DJ USA och Grönt: DJ World Index


Main Street Capital Corps kursutveckling mellan 2013 och 2023.
Källa: Avanza

Var hittar jag mer information om Main Street Capital Corps utdelningshitorik?

Main Street Capital Corps hemsida finns en hel del information om utdelningshistoriken och om bolaget.



Alla aktier jag har skrivit om, och framöver kommer skriva om, i de inlägg jag kallar "Utdelningsaktie i fokus" går att hitta till höger under rubriken med samma namn samt under respektive kategori av utdelningsaktier under rubriken "16 kategorier av utdelningsaktier" till höger. 

Äger du aktier i Main Street Capital Corp och vad har du för tankar om aktien ur ett utdelningsperspektiv? 

/InkomstInvesteraren 

Kommentarer

  1. Bra samanfattning! Jag har en liten andel i Main Street Capital, får se om jag fortsätter öka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar - kul att denna typ av inlägg uppskattas och att höra från en annan aktieägare i MAIN! :) Ja, många faktorer att väga in och BDCs får anses ha lite högre risk, vilket motiverar den högre direktavkastningen.

      /InkomstInvesteraren

      Radera
  2. Hallå där!

    Main Street Capital verkar ju vara en av de BDCer som presterat historiskt bäst på börsen, har faktiskt själv varit lite sugen på att plocka in en liten position som ren "inkomstpost" i portföljen men inte tagit mig för det än. Hur skulle du jämföra dem med ARCC som jag faktiskt håller som enda BDC med avseende på risk och avkastning?

    Allt gott!
    Dr. Dividend

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Dr. Dividend och tack för din kommentar! :)

      Känns som att man ofta hör om både just ARCC och MAIN när det talas om högutdelare av exempelvis nordamerikanska inkomstinvesterare.

      ARCC är ju den större av dem, och (därför) mer diversifierad, de har drygt 450 portföljbolag. Nyligen har de höjt utdelningen ganska mycket, efter att den endast ökat marginellt under de senaste ca 10 åren. De delar nu ut 0,48 USD/kvartal, så 1,92 USD/år vilket ger en direktavkastning på bortåt 10,5 % på kursen just nu. Det gör att direktavkastningen är ca 50 % större i ARCC än MAIN. Vilket kanske återspeglar vilken marknaden ser som mest riskfylld :) Men som alltid många faktorer att väga in. Jag ser dem mest som rena "inkomst-case" i en väldiversifierad utdelningsportfölj.

      Ha det fint! :)

      /InkomstInvesteraren

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg

Dagens utdelningsförslag - 20 januari

Utdelningar i april: 15 000 kr

Utdelningshöjningar och sänkningar - snart 10 000 kr i utdelningar under en månad

Utdelningar v.45

100 000 kr i utdelningar!

Utdelningsutveckling januari 2021 till november 2022