Fortsätt till huvudinnehåll

De 10 bästa utdelningsaktierna 2022

De 10 bästa utdelningsaktierna 2022

Ovan känns som en riktigt clickbaitig rubrik, men så fick det bli :) Även om vi nu har kommit en och en halv månad in på det nya året tänkte jag att det kan vara intressant att se vilka aktier som gick bäst 2022. 

I min bevakningslista på drygt 400 utdelningsbolag har jag undersökt vilka aktier som utvecklades bäst under 2022. Värt att notera är att kursuppgången är i lokal valuta, vilket gör att den för en svensk investerare hade varit ännu bättre för exempelvis de amerikanska aktierna då USD-kursen steg med ca 15 % under 2022. Här kollar jag alltså endast på hur aktiekurserna har utvecklats under 2022, och således inga andra faktorer som utdelning osv.

Det är ju inget magiskt som händer när det blir nytt år, så detta blir bara en ögonblicksbild hur det såg ut just då. Mer intressant är egentligen hur aktierna har utvecklats över en längre tid. Nu handlar det här inlägget om just kursutvecklingen 2022 och då ser det ut enligt nedan. 
De 10 bästa utdelningsaktierna 2022. Aktierna med störst kursuppgång 2022.  Utdelningsaktier som varit bäst att äga 2022.

De 10 bästa utdelningsaktierna 2022 sett till kursuppgång i min bevakningslista 

Min stora bevakningslista består av samtliga utdelningsaktier i de 16 kategorierna av utdelningsaktier som går att se i bilden längst uppe till höger. De aktierna som steg mest under 2022 var dessa:  
  1. Exxon Mobil Corp +80 % (Energi, Råvaror, Allmännytta)
  2. Unum Group +67 % (Bank, Finans, Försäkring)
  3. Swedish Match* +58 % (Tobak)
  4. Betsson B +55 % (Konsument cykliskt)
  5. Chevron Corp +53 % (Energi, Råvaror, Allmänytta)
  6. Equinor +49 % (Energi, Råvaror, Allmänytta)
  7. Merck & Co Inc +44 % (Hälsa)
  8. Phillips 66 +44 % (Energi, Råvaror, Allmänytta)
  9. Orion Oyj B +40 % (Hälsa)
  10. Northrop Grumman Corp +40 % (Industri)

En aktieportfölj som hade bestått av dessa 10 utdelningsaktier hade under 2022 stigit med 53 %. Det finns många åsikter om så kallades syndaraktier (sin stocks på engelska), alltså aktier i bolag som sysslar med tobak, spel, olja, vapen och liknande. Vissa skulle aldrig kunna äga aktier i dessa bolag, medan andra gärna gör det. Om vi ser till de 10 aktierna ovan så får väl 6 av dem klassas som just syndaraktier. *Gällande Swedish Match fick de i maj ett bud från Phillip Morris International, vilket är anledningen till att de har gått upp 58 % under 2022. 

Inom kort kommer ett minst lika intressant inlägg, nämligen vilka som var de 10 sämsta utdelningsaktierna 2022 sett till kursnedgång av utdelningsaktierna i min bevakningslista. Som nettoköpare vill jag givetvis investera när kurserna är så låga som möjligt, förutsatt att utdelningen är stabil. Kanske finns det något intressant fyndläge bland de största förlorarna bland de drygt 400 bolag jag har i min bevakningslista. Självklart krävs en mer djupgående analys än att bara köpa aktier för att kursen gått ner kraftigt eller för den delen gått upp kraftigt .  


Äger du aktier i något eller några av ovanstående bolag? När blir det inte längre intressant att som utdelningsinvesterare köpa aktier efter uppgång, pga att direktavkastningen då sjunker? 

/InkomstInvesteraren 

Kommentarer

  1. Vi har Equinor och Exxon i portföljen (skrev ett inlägg om det i helgen) och hade gärna haft Chevron också. Den har dock lägre direktavkastningpå dagens kurs än andra energibolag. Håller oss borta från tobaksaktier och amerikanska vapenaktier.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Chevron på den här nivån är inte lika lockande som för 1,5 år till 2 år sedan när kursen var kring 100 USD. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg

Utdelningsaktie i fokus: MAIN STREET CAPITAL CORP

Dagens utdelningsförslag - 20 januari

Utdelningar i april: 15 000 kr

Utdelningshöjningar och sänkningar - snart 10 000 kr i utdelningar under en månad

Utdelningar v.45

100 000 kr i utdelningar!

Utdelningsutveckling januari 2021 till november 2022